Göçmen Bürosu Hizmetleri

Çalışma İzni Muafiyeti

Çalışma İzni Muafiyeti Hakkında

Çalışma izni muafiyeti kapsamında olan yabancılar, muafiyetin geçerlilik süresi içinde herhangi bir çalışma izni almak zorunda kalmadan çalışma ve oturma hakkına sahip olabilirler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan çalışma izni almak isteyen yabancı ülke vatandaşları, Türkiye’de ve yurtdışında vatandaş oldukları veya yasal olarak yaşadıkları ülkede T. C. Büyükelçiliğine veya Başkonsolosluğuna başvurabilirler.

Çalışma izni muafiyeti başvuruları yetkili bir aracı kurum tarafından da yapılabilir.

Yürütme kapasitesine sahip olmayan diğer şirketlerin Türkiye’de kalıcı olarak canlı olmayan anonim şirketlerin Yönetim kurulu üyesi ortakları, Türkiye’de hizmet süresi 180 gün içinde 90 Günü geçmemesi şartı ile bir sınır ötesi hizmet sağlayıcısı, çalışma izni muafiyeti için başvurabilirler.

Türkiye’de yabancı ülkelerin temsilciliklerine bağlı olarak çalışan okullarda, kültür ve dini kurumlarda çalışan Yabancılar, çalışma izni muafiyeti almaları koşuluyla çalışabilirler. 18/4/1961 tarihli diplomatik ilişkiler ve konsolosluk ilişkileri Viyana Sözleşmesi 24/4/1963 Viyana sözleşmesi kapsamında, Türkiye’de çalışmak üzere istihdam edilen yabancıların okul, kültür veya dini kurumlarla bağlantısı olmayan yabancı bir ülkenin temsilcisinden çalışma izni almak zorundadır.

Diplomatik personel üyesi, konsolosluk görevlisi, ikili anlaşmalara göre belirlenen kişi ve akrabaların eşleri ve çocukları çalışma izni alarak çalışabilirken, bu kişilerin özel hizmetinde çalışan Yabancılar çalışma izni muafiyeti alarak çalışabilirler. Bu madde kapsamındaki başvurular Dışişleri Bakanlığı’na sunulur.

Çalışma İzninin İptali

Yabancıların Türkiye’de çalışmasına izin veren bir çalışma izni ve çalışma izni muafiyeti, süreleri sona erdiğinde veya Bakanlık tarafından iptal edildiğinde geçerliliğini kaybeder.

  • Pasaportun yerini alan pasaport veya belge sona ererse, uzatılmaz (İçişleri veya Dışişleri Bakanlığı’nın uygun görüşü bulunursa, bu bir sorun değildir)
  • Yasada belirtilen hükümlere uymayan işlerin belirlenmesi,
  • Herhangi bir nedenle işin sona ermesi,
  • Daha sonra çalışma izni başvurusunun gerçek dışı belgeler veya yanıltıcı bilgilerle yapıldığı tespit edilirse,
  • Bu süre zarfında istenen bilgi ve belgelerin sağlanamaması veya sunulan bilgi ve belgelerin niteliklerini kaybettiği tespit edilirse,
  • Kamu güvenliği, kamu düzeni veya halk sağlığı açısından Türkiye’de çalışmanın sakıncalı olduğuna dair ilgili kamu kurum ve kuruluşları tarafından bildirim halinde,
  • Yurt dışında kalma süresi Bakanlık tarafından belirlenen bir Turkuaz kart sahibi varsa, bu süreyi aşması durumunda iptal edilir.
Değerlendirmek için lütfen oy veriniz.
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu