Göçmen Bürosu Hizmetleri

Kısa Döneme Geçiş İkamet İzni

İçindekiler

Kısa Döneme Geçiş İkamet İzni Hakkında

Aile ikamet izni, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve Türkiye’de ikamet izni ile aile fertlerine verilen ikamet izni ile Türk vatandaşlarının veya yabancıların 37. maddesinde düzenlenmiştir. Bir Türk vatandaşı ile evli olan yabancıların boşanması veya taraflardan birinin ölümü halinde aile ikamet izni, kısa dönem ikamet izni olarak değiştirilebilir.

Kısa Dönem İkamet İzni Hangi Durumlarda Kullanılabilir?

Aile ikamet izni ile ikamet eden yabancının Türk eşinden boşandığı hallerde;

Aile ikamet izni ile ikamet eden yabancının Türk eşinden boşandıktan sonra kısa dönem ikamet iznine geçebilmesi için evliliğinin en az 3 yıl sürmüş olması gerekir. Ancak yabancı eşin aile içi şiddet mağduru olduğu durumlarda evliliğin 3 yıl sürmesi şart değildir. Burada önemli olan yabancı uyruklu kişinin buna ilişkin mahkeme kararını dosyaya eklemesidir.

Taraflardan birinin vefat etmesi durumunda;

Vefat durumunda kişi, yabancı ölüm belgesini ibraz ederek aile ikamet izninden kısa dönem ikamet iznine geçiş yapabilir. Ölüm belgesi Türk makamlarından alınmışsa e-imzalı / imzalı ve kaşeli / kaşeli, yurt dışından alınan ölüm belgelerinin noter tasdikli ve Türkçe Apostil şerhli olması gerekmektedir.

Aile İkamet İzninden Kısa Dönem İkamet İznine Geçiş Yapan Yabancılar İçin Gerekli Belgeler

  • İkamet İzni Başvuru Formu,
  • Pasaportun veya bunun yerine geçerli belgenin aslı veya fotokopisi,
  • Kalış sırasında yeterli ve düzenli mali araçların beyan edilmesi (İdare destekleyici bir belge talep edebilir),
  • Geçerli Sağlık Sigortası,
  • Boşanma veya ölüm belgesi,
  • Orijinal aile ikamet izni kartı.

Önemli Notlar

  • Boşanma nedeniyle aile ikamet izninden kısa dönem ikamet iznine geçiş durumunda Türk vatandaşı 3 yıl veya daha uzun süre sonra boşanırsa, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı istenir. Yabancı uyruklu bir vatandaşın 3 yıldan az bir süre içinde aile içi şiddet nedeniyle bir Türk vatandaşını boşaması durumunda, aile içi şiddeti ortaya koyan mahkeme kararı talep edilmektedir.
  • Destekleyicinin vefatı nedeniyle aile ikamet izninden kısa dönem ikamet iznine geçiş başvurularında ölüm belgesi istenmektedir. Türk makamlarından alınan ölüm belgelerinin e-imzalı / imzalı ve kaşeli / kaşeli olması, yurt dışından alınan ölüm belgelerinin noter tasdikli olması ve Türkçe Apostil şerhi ile şerh edilmesi gerekmektedir. Apostil Anlaşmasına taraf olmayan ülke vatandaşlarının hayatını kaybetmesi durumunda ölüm belgesinin Dışişleri Bakanlığı veya ölüm belgesini düzenleyen devletin konsolosluğu tarafından onaylanması gerekmektedir.
  • Aile ikamet izninden kısa dönem ikamet iznine geçecek yabancıların orijinal aile ikamet iznini ibraz etmeleri gerekmektedir.
Değerlendirmek için lütfen oy veriniz.
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu