Göçmen Bürosu Hizmetleri

Suriye Vatandaşlarına Çalışma İzni

İçindekiler

Suriyeli Vatandaşlar İçin Çalışma İzni

Bildiğiniz gibi ülkemiz, Suriye’de iç savaşın başlaması ve yaşanan olaylar nedeniyle Suriye’den çok sayıda göçmen almıştır. Öte yandan 6735 sayılı Uluslararası Çalışma Kanunu’na göre Türkiye’de iş hayatına girmek isteyen yabancıların çalışma izni almaları gerekmektedir.

6735 sayılı Milletlerarası İş Kanunu’nun 23. maddesinin 5. fıkrasının b bendi uyarınca, çalışma izni olmayan bir işverenle çalışan yabancı, 2.400 Türk Lirası, bağımsız çalışan yabancı, 4.800 Türk Lirası, yabancı işveren veya işveren temsilcisi işveren adına yabancı çalıştıran, her yabancı için 6.000. Türk lirası tutarında idari para cezası uygulanıyor. Yasa metni (8) Paragrafa göre Türkiye’de kaçak olarak çalıştığı tespit edilen yabancılar sınır dışı edilmek üzere İçişleri Bakanlığı’na bildirilir.

Ülkemizde Suriye vatandaşlarına geçici koruma sağlanmıştır. Ancak geçici koruma, yabancılara otomatik olarak çalışma izni vermez. Geçici Korumalı yabancılar çalışma izni veya çalışma muafiyeti olmadan çalışamazlar. Bu kapsamda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından geçici koruma altındaki Suriyeli vatandaşların çalışabilmeleri için bazı kolaylıklar sağlanmıştır.

Geçici korumalı yabancılar, çalışma muafiyeti kapsamında yalnızca mevsimlik tarım veya hayvancılıkta çalışabilirler. Başka bir işyerinde çalışamaz ve çalıştırılamaz.

Geçici koruma altındaki Suriyelilerin aşağıdaki koşulları sağlaması halinde çalışma izni alınabilir

  • Geçici Koruma Belgesine, yabancı kimlik belgesine, yabancı Kimlik Numarasına sahip olmak;
  • Türkiye’de geçici koruma altında en az 6 ay ikamet etmek;
  • Geçici Koruma kaydına göre ikamet hakkının verildiği ilde çalışmaya başvurmak;
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurmadan önce ön izin gerektiren mesleklerde çalışacak Suriye vatandaşının ön izin belgesini almış olması gerekmektedir.
  • Başka bir işverenle çalışmaya izin veren bir çalışma izninin olmaması veya başvuruda bulunacak Suriye vatandaşının başarısız başvurusunun olmaması;
  • İşyerinde çalışacak Suriye vatandaşlarının sayısı, aynı işyerinde çalışan Türk vatandaşlarının yüzde onunu geçmiyor olması gerekmektedir.

Suriyeli İşçi İzni Nasıl Alınır?

Suriye vatandaşları bağımsız veya bir işverene bağlı olarak çalışabilirler. Yabancıyı kendisine bağlı olarak istihdam etmek isteyen işverenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına çalışma izni başvurusu yapması gerekir. Bağımsız çalışacak yabancının çalışma izni başvurusu kendi adına yapılır.

Çalışma izni başvurusunda Suriyeli yabancıdan istenecek belgeler şu şekildedir:

  • Yabancının geçici koruma altında olduğunu belirten geçici koruma kimlik belgesi ve (veya) yabancı kimlik belgesi;
  • Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilmiş yabancı kimlik numarası (Türkiye’de 6 aydan fazla ikamet eden yabancı uyruklulara tanınan, yabancı 99’la başlayan T. C. kimlik numarası);
  • Yabancı uyruklu kişinin son 6 ay içerisinde çekilmiş 1 adet pasaport fotoğrafı;
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Yazılı Çalışma İzni Başvuru Belgesi;
  • Taraflarca imzalanan belirli süreli iş sözleşmesi.

Suriye Vatandaşların Çalışma Koşulları

Geçici koruma altında çalışacak Suriye vatandaşlarına istihdam kotası uygulanıyor. Temel kural, çalışacak Suriyeli yabancı uyrukluların sayısının işyerinde çalışan Türk uyrukluların%10’unu geçmemesidir. Bununla beraber 10’dan az çalışanı olan işyerlerinde en fazla 1 Suriyeli yabancıya çalışma izni verilmektedir. Öte yandan, Türk vatandaşı çalışanın bulunmadığı yerlerde geçici koruma kapsamında en fazla 1 Suriye vatandaşı çalıştırılabilmektedir.

Her başvuruda en fazla 1 yıl süreli geçici korumalı yabancı çalışma izni verilmektedir.

Suriye Vatandaşı İçin İş Başvurusu

Geçici Koruma Kapsamındaki Suriye Vatandaşı adına çalışma izni başvurusu, yabancıya koruma verildikten 6 ay sonra ve bu amaçla ikamet ettikten sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yapılır. Kişinin işverene bağlı olarak çalışacağı durumlarda başvuru işveren tarafından yapılır. Bağımsız çalışma izni başvurusunda bulunacak geçici koruma kapsamındaki yabancılar kendi adlarına başvurabilir.

Değerlendirmek için lütfen oy veriniz.
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu