Göçmen Bürosu Hizmetleri

Taşınmaz Malı Bulunan Yabancıların İkamet İzni

Taşınmaz Malı Bulunan Yabancıların İkamet İzni Hakkında

Türkiye’de bulunan yabancılara ait taşınmaz mallar için, Uluslararası hukukun en önemli ilkelerinden biri karşılıklılık ilkesidir. Diğer adla karşılıklılık ilkesi, yabancı ülkelerde Türk vatandaşlarına tanınan hakların o ülkenin Türkiye vatandaşlarına tanınmasıdır.

03.05.2012 tarihinde yabancılara ilişkin kanun değişikliği ile Türkiye’de gayrimenkul edinme koşulları kolaylaştırılmıştır. Söz konusu değişikliklerle Türkiye, 183 ülke vatandaşlarına karşılıklılık ilkesini kaldırmıştır.

Artık Türk vatandaşlarının gayrimenkul edinemeyeceği ülkelerin vatandaşlarının, Türkiye’de gayrimenkul edinimine herhangi bir hukuki engeli bulunmuyor. Kanun koyucu bu değişikliklere giderek Türkiye’de yabancı yatırımın önünü açarak karşılıklılık ilkesini kaldırdı.

Türkiye’de taşınmaz mal sahibi olan yabancılar, 6458 sayılı Uluslararası Koruma Kanunu’nda bulunarak, kısa dönem ikamet iznine başvurarak Türkiye’de ikamet izni alabilirler.

Eski hukuk döneminde yabancıya taşınmaz malına bağlı olarak 3 aylık ikamet izni veriliyordu. Mevcut kanuna göre taşınmaz mal sahibi yabancılara maksimum 1 yıllık ikamet izni verilmektedir. Türkiye’de bulunan taşınmaz mallara ve taşınmaz mal sahibi yabancıların oturma izni almış olmasına bağlı olarak, aile sigortalı aile fertleri Türkiye’de ikamet edebilir.

Ancak, aile ikamet izni olan yabancının ikamet izni süresi destekleyicinin ikamet izninden fazla olamaz. Ayrıca çalışma izni olan aile bireylerinin aile ikamet izni başvurusu yapmalarına gerek yoktur. İkamet izni yerine çalışma izni de geçerli olduğundan ikinci ikamet izni başvurusu yapılmasına gerek yoktur. Yabancının taşınmaz mala dayalı ikamet izni başvurusunda bulunabilmesi için taşınmazın ikamet amaçlı kullanılması gerekmektedir.

Aile fertlerinin konut üzerinde ortak veya müşterek mülkiyet hakkına sahip olması halinde, aile fertleri de taşınmaz mal ile ilgili ikamet izni başvurusunda bulunabilirler.

Taşınmaz İkamet İzni Başvuru Formu ile Yabancılar İçin Gerekli Belgeler;

  • Pasaportun veya geçerli belgenin aslı veya fotokopisi.
  • Geçerli Sağlık Sigortası.
  • Evin kişiye ait olduğunu gösteren, imzalı / imzalı ve kaşeli / kaşeli resmi tapu.
Değerlendirmek için lütfen oy veriniz.
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu