Göçmen Bürosu Hizmetleri

Tedavi Görecek Yabancıların İkamet İzni

İçindekiler

Tedavi Görecek Yabancıların İkamet İzni Hakkında

Modern tıbbın gelişmesi, ülkemize tedavi amacıyla gelen yabancıların sayısını artırmıştır. Tedavi için Türkiye’ye gelen yabancıların tedavi sürecinde Türkiye’de kalmaları gerekecek. Bu durumda yabancının vize süresinin ihlal edilmemesi için zamanında ikamet izni başvurusu yapması gerekir. Vize muafiyeti kapsamında ülkemize gelen ülke vatandaşları muafiyet süresi dolmadan ikamet izni başvurusu yapabilirler ve vize süresi dolmadan önce gelen yabancılar için başvuruda bulunabilirler.

Tedavi Amaçlı Oturma İzni Nasıl Alınır?

  1. Türkiye’de tedavi gören yabancıların muayenesi için ikamet izni başvurusunda bulunabilir. Tedavi amaçlı ikamet izni kısa dönem ikamet iznidir ve Göç İdaresi tarafından tedavi süresini kapsayacak şekilde ilgili kişiye verilir.
  2. Başvuru sahibi, tedavi göreceği devlet veya özel hastaneden bir belge getirmelidir. Hastaneye giriş kaydına ilişkin belge, başhekim ve tedavi eden hekim tarafından hazırlanan tedavi süresini gösteren mühürlü ve imzalı belge randevu gününde Göç İdaresi’ne teslim edilmelidir. İkamet başvurusu sırasında “Tedavi Edilecek” başlığı altına kısa dönem ikamet izni girilmelidir. Aksi takdirde ikamet izni türü yanlış seçilecektir.
  3. Yabancı bir hastaya bakacak yabancı uyruklu akrabaların da oturma izni alması gerekir. Yabancı hastanın eşinin yabancı hastaya eşlik edeceği durumlarda, evlilik cüzdanının diğer belgelerle birlikte Göçmenlik İdaresine verilmesi gerekmektedir. Yurt dışından alınan evlilik cüzdanlarına apostil yapılması ve dosyaya noter tasdikli Türkçe tercümesinin eklenmesi gerekmektedir.
  4. Hastanın 18 yaşından küçük olduğu durumlarda ebeveynleri de kısa dönem ikamet iznine başvurabilir. Ancak bir ebeveynin çocuğa Türkiye’de kalmasına eşlik etmesi durumunda, diğer ebeveynin noter tasdikli olması gerekir. Türk tercümanın velisi, belgeyi onaylayarak Türkiye’de kalmasına izin vermelidir. Çocuğun apostilli ve noter onaylı doğum belgesinin Türkçe tercümesi de idareye ibraz edilmesi gerekmektedir.

Tedavi Amaçlı İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler

  • Tedavi Amaçlı Oturma İzni Başvuru Formu;
  • Pasaport veya geçerli belgelerin fotokopisi yerine (Türkiye’de en son giriş damgasının olması gereken sayfa)
  • Beyaz fonlu 4 biyometrik fotoğraf
  • Sağlık Sigortası
  • Tedavi edilen hastanenin giriş kaydı ile başhekim ve tedaviyi yapan hekimin kaşesi, mührü ve imzasına ilişkin belge.

Tedavi Amaçlı İkamet İzni Ücreti

Tedavi amaçlı ikamet izni, kısa süreli ikamet iznidir ve tedavi amaçlı olduğu için yabancıdan ek ücret talep edilir. Önceki yazılarımızda da belirttiğimiz gibi ikamet izni ücretleri yabancının vatandaşı olduğu ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak kısa dönem ikamet izni almak isteyen yabancının ne kadar ödeyeceğini şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Noter ve tercüme ücretleri;
  • İkamet ücreti ve kart ücreti;
  • Özel sağlık sigortası ücreti (yabancılar tarafından yaptırılmalıdır).
Değerlendirmek için lütfen oy veriniz.
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu