Türk Tarihi
Türk Tarihi
Türk tarihi milattan önce kendini göstermeye başlamıştır. Devlet organizasyonu, at ve savaş, hayvancılık gibi alanlarda oldukça ön plana çıkan bir halktır. Yazılı kültüre geçişleri uzun sürmüştür. Bu nedenle ilk Türk devletleri hakkında net bilgi almak çok kolay değildir. Yazıyı geç benimsemelerinin sebebi sözlü kültürün hakim olmasıdır. Ayrıca göçebe bir yaşam tarzı vardır. Bu göçebe yaşam tarzı sebebi ile hayvancılık ön planda tutulmuş ve adapte olabilecekleri alanlara sıklıkla toplu göçler düzenlenmiştir. Kendi varlıklarını korumak için savaş kabiliyetleri de gelişim göstermiştir. Uygurlar ile yerleşik yaşam başlamıştır. Aynı zamanda tarım da başlamıştır. Uygurların Mani dinini benimsemesi ile beraber savaş özelliklerini bıraktıkları ve et yemeyi de en aza indirdikleri görülmektedir. Bu şekilde Türklerin ilk majör değişikliği kendini göstermiştir. Türkler tarih boyunca birçok dini benimsemiştir. Manihaizm, Şamanlık, Hıristiyanlık, Yahudilik, İslam bunlardan bazılarıdır. Talas savaşı ile beraber Türkler İslam ile ilişki kurmaya başlamıştır.
İçindekiler
Osmanlı İmparatorluğu
Türk tarihi kapsamında en dikkat çeken dönemlerin başında Osmanlı İmparatorluğu gelmektedir. Oldukça geniş bir coğrafyaya yayılmasına rağmen yönetim gücünü korumayı başarabilmiş nadir siyasi yapılardan bir tanesidir. 1299 tarihinde kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile de varlığı son bulmuştur. Öncül devletleri Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklu İmparatorluklarıdır. Ardıl devleti ise Türkiye Cumhuriyeti’dir. Bu 4 devlet de devamlılık arz eder. Daha da öncesine bakılırsa Roma İmparatorluğu’nun da bazı temel izlerine Osmanlı İmparatorluğu’nda rastlanmaktadır. Özellikle 1453 senesinde İstanbul’un fethedilmesi ile beraber Roma kültürü ile karşı karşıya kalınmıştır. Hali hazırda İstanbul’da roma kültürünün yaşayan kalıntısı olan Ayasofya’yı Kariye’yi, Kalenderiye’yi görmek mümkün olacaktır.
Türk tarihi kapsamında en kozmopolit zaman olarak da adlandırabileceğimiz unsur Osmanlı zamanıdır. Bu alanda Afrika’dan Avrupa’ya kadar uzanan geniş bir coğrafya kendini göstermektedir. Eyalet sistemi ile yönetilmekte olan bu ülkede merkez ön plandadır fakat bazı eyaletlerin merkezden uzak olmaları sebebi ile kendi iç dinamikleri ile yönetilmesine de bir itiraz gelmemiştir.
Türkiye Cumhuriyeti Kuruluşu
Türk tarihi dönüm noktalarından bir diğeri de işgale uğramış olan bir coğrafyadan doğan cumhuriyettir.
- Türkiye Cumhuriyeti işgale uğrayan ve Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkarak Sevr anlaşmasını imzalamak zorunda kalan bir coğrafyada kurulmuştur.
- Sevr Barış anlaşması olarak anılsa da, içerdiği maddeler ile coğrafyanın sonunu getirdiği görülmektedir. Cumhuriyetin kurucu kadrosu da mücadeleye başlamış ve ülkenin bağımsızlığı için Kurtuluş Savaşı’nın meşalesini yakmıştır.
Balkan savaşları, Birinci Dünya Savaşı, Kurtuluş Savaşı gibi yorucu badireleri atlamış olan bir halkın büyük çabalar sarf ederek kurduğu Cumhuriyet 100. Yaşına doğru adım adım ilerlemektedir. Demokrasi konusunda geri adım atılan dönemler olsa da Cumhuriyetin özgürlükçü ve egemenliğe önem veren yapısının tüm dünyada hayranlık uyandırmaya devam ettiği görülmektedir.
Milli Bayramları Nelerdir?
Türk tarihi kapsamında cumhuriyetimizin temelini oluşturan milli bayramlar hakkında da bilgi sahibi olunması gerekiyor. Milli bayramlar 23 Nisan, 29 Ekim, 19 Mayıs ve 30 Ağustos olarak sıralanmaktadır. 23 Nisan TBMM’nin açıldığı günü yad etmek için belirlenmiştir. 23 Nisan 1920 tarihinden bu yana devamlılığını sürdüren kurucu meclis anılmaktadır. 29 Ekim ise Cumhuriyet bayramıdır. 29 Ekim 1923 tarihinde cumhuriyetin ilan edilmesi üzerine kuruludur. 19 Mayıs 1919 tarihine atıfta bulunan bayramda ise Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkışı kutlanmaktadır. 30 Ağustos Büyük Taarruz’da başarıyı elde ettiğimiz noktadır. Bu bayramların her biri bağımsız Türkiye Cumhuriyetinin mihenk taşları olarak karşımıza çıkmaktadır. Sadece ülkemizde değil aynı zamanda KKTC kapsamında da coşku ile kutlamalar yapılmaya devam etmektedir. Salgın öncesi dönemde daha detaylı kutlamalar yapılırken son iki senedir fiziki manada kutlama yapılmasa da halkın en içten yüreklilik ile duygularını yaşadığı görülmektedir.
Türk Tarihi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Türk tarihi incelenirken nelere dikkat edilmesi gerektiği, tarihsel dizilim, milli değerler gibi hususların gocmenburosu.com üzerinden takip edilmesi mümkündür. Sadece Türk vatandaşları değil aynı zamanda vatandaşlık kazanmak isteyen göçmenlerin de Türk tarihine dair de temel detayları bilmesi gerekir. Özellikle devletlerin yapmış oldukları sınavlarda ülkeler ile alakalı bu tür temel hususların sorulduğu unutulmamalıdır. Göçmenlerin göç alan ülke ile bütünlük arz edebilmesi için
gocmenburosu.com/turk-vatandasliginin-istisnai-olarak-kazanilmasi/