Göçmen Bürosu Hizmetleri

Türk Vatandaşlığının İstisnai Olarak Kazanılması

Türk Vatandaşlığının İstisnai Olarak Kazanılması Hakkında

Türk Vatandaşlığının İstisnai Olarak Kazanılması 5901 Sayılı Vatandaşlık Kanunu’nun 12. maddesinde yer almaktadır. Söz konusu kanun maddesinde İçişleri Bakanlığının önerisi ile yabancının Türk vatandaşı olabileceği düzenlenmiştir. Buradaki şart ise milli güvenlik ve kamu düzenine engel olmamak kaydıyla Bakanlar Kurulu kararı ile alınmaktadır.

Kimler Kazanabilir?

Türkiye hakkında geçmişte bilimsel, teknolojik, kültürel, sanatsal, ekonomik ve sosyal hizmetler konusunda ya da sanayi tesisleri sunan ya da bakanlıklarda yapılan görüşmelerin gerekçeli olduğu izlenimini oluşturan; Ülkemiz yararına veya herhangi bir nedenle vatandaşlığa alınması gerekli görülen kişiler; İskân Kanununa göre göçmenler İstisnai Olarak Türk Vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancının başvurusuna ilişkin Bakanlıktan yazılı talimatla hazırlanır. Dosyaya aşağıdaki belgelerin eklenmesi zorunludur:

  • İstisnai Türk Vatandaşlığı başvurusunu belirten dilekçe;
  • Vatandaşı olunan ülkenin kimlik belgesinin noter tasdikli Türkçe çevirisi (Pasaport veya benzeri belge);
  • Doğum belgesinin noter onaylı Türkçe çevirisi;
  • Medeni halini gösteren usulle onaylanmış belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi Evliyse evlilik cüzdanı; Boşanmışsa boşanma belgesi, Dul ise eşinin ölüm belgesi. Eş ve çocukları gösteren doğum belgesinin onaylı kopyası veya benzer şekilde onaylanmış bir belgenin noter tasdikli Türkçe tercümesi.
  • Başvuru sahibinin 1. ve 2. derece akrabalarının kimlik sicil kopyası (başvuru makamı tarafından alınacaktır);
  • Finans Nakit Ofisine yatırılan hizmet bedelinin dekontu.

İstisnai vatandaşlık başvurularında prosedür aşağıdaki şekilde işlemektedir. İstisnai yollarla Türk Vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancılar için başvuru makamına İçişleri Bakanlığı tarafından yazılı talimat gönderilir; Başvuru makamı gerekli belgeleri toplar ve bir vatandaşlık dosyası oluşturur; Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazarak, başvuranın kamu güvenliği ve kamu düzeni açısından tehdit oluşturacak bir durumu olup olmadığına dair bir Güvenlik Soruşturması istenir; Bu işlemlerin olumlu sonuçları neticesinde Bakanlar Kurulu kararı ile işlem onanır.

Değerlendirmek için lütfen oy veriniz.
[Toplam: 0 Ortalama: 0]

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu