Türkiye Aile İkamet İzni
İçindekiler
Türkiye Aile İkamet İzni Hakkında
Aile ikamet izni, yasa ile düzenlenmiş olup, aile birliğini korumak amacıyla yabancı aile üyelerine verilen kısa dönem ikamet izni türüdür. Aile statüsünde yabancı uyruklulara verilir. Yabancı uyruklulara izin, kanunda “destekçi” olarak anılan kişi aracılığıyla verilir.
Bu İzin Kimlere Verilir?
- md’de bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya Türkiye’de yasal oturma izni olan yabancılar, mültecilerden biri ve ikincil koruma statüsü sahipleri;
- Yabancı uyruklu eş;
- Eşinin veya reşit olmayan yabancı uyruklu çocuğuna;
- Eşinin bakmakla yükümlü olduğu yabancı çocuğuna.
Aile İkamet İzni Nasıl Alınır?
Aile ikamet izni türünde kanun koyucu, ilgilileri sadece Türk vatandaşları ile sınırlamamış, bunu geniş bir şekilde yorumlamıştır. Yabancılar ile evli olmayan tek Türk vatandaşı, aynı zamanda Türkiye’de yasal ikamet izni olan mülteciler ve yabancılar ikincil korumaya sahiptir. Yabancılarla da evli olan yabancılar da başvurabilir.
Yabancı uyruklu kişinin birden fazla eşi varsa, eşlerden sadece birine aile ikamet izni verilir. Ancak kişinin tüm çocuklarına aile ikametgahı kapsamında ikamet izni verilir. Çocukların başvurularında ortak velayet sahibi ebeveynlerden biri yurtdışında ise yurt dışında bulunan anne veya babanın rızası aranır. Türkiye’de aile ikametgahı altında yaşayan reşit olmayan çocuklar, ikametgâhız eğitim kurumlarında öğrenimlerine devam edebilirler.
T.C. vatandaşları ile evli olan ve en az 3 yıldır aile ikamet izni ile ikamet eden yabancı uyruklular boşanma durumunda kısa dönem ikamet izni başvurusunda bulunabilirler. Ancak yabancı eşin aile içi şiddet nedeniyle mağdur olduğu mahkeme kararıyla tespit edilen davalarda 3 yıl şartı aranmaz.
Aile İkamet İzni Ne Kadardır?
Aile İkamet İzni en fazla 3 yıl için verilir ve ikamet izni süreyi aşamaz. Yabancılar Kanunu’na göre sponsorun aşağıdaki şartları sağlaması gerekmektedir. Destekleyicinin bu şartları yerine getirmemesi durumunda, yabancı uyruklu kişinin aile ikamet izni kapsamındaki başvurusu kabul edilmeyecektir. Genel sağlık sigortası ve ikamet izni alacak yabancı uyruklu kişiyi; Destekleyicinin aylık geliri, kişi başına asgari ücretin en az 1 / 3’ü olmalıdır; Destekleyicinin son 5 yılda aile düzenine karşı suç işlememiş olması; Destekleyicinin en az bir yıldır Türkiye’de ikamet ediyor olması ve adresi sicil sistemine kayıtlı olması gerekir.
Yukarıda belirtilen şartların yerine getirilmediği veya kaldırıldığı hallerde aile ikamet izni verilmez, aile ikametgahının amaç dışı kullanılması, yabancı uyrukluya sınır dışı etme kararı veya giriş yasağı konulur, verilmesi halinde iptal edilir.
Aile İkamet İzni İçin Gerekli Belgeler
Aile İkamet İzni başvurusunda destekleyiciden ve yabancıdan istenen belgelerin listesi destekleyicinin durumuna göre değişmektedir.
Türk Vatandaşı ile Evlenen Yabancılardan İstenen Belgeler: İkamet İzin Formu;
- Pasaportun aslı ve fotokopisi;
- 4 fotoğraf;
- Evlilik Belgesi;
- Eşin kimlik kartının aslı ve fotokopisi;
- Sağlık sigortası (Tüm aile bireylerini kapsamalıdır);
- Destekleyicinin gelir düzeyini gösteren belge;
- Adli sicil belgesi;
- Eşin pasaportunun aslı ve fotokopisi;
- Destekleyicinin ikamet veya çalışma izninin aslı ve fotokopisi (destekleyicinin mülteci olduğu veya ikincil koruma statüsüne sahip olduğu durumlarda bu belgenin aslı ve fotokopisi).
Bir Yorum