Türkiye Çalışma Vizesi

İçindekiler
Türkiye Çalışma Vizesi Hakkında
Yurt dışından çalışma izni başvuruları, yabancı uyruklu veya daimî ikamet edenlerin Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcilik aracılığıyla yapılır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına çalışma izni başvuruları yapılır ve olumlu sonuç alınması durumunda yabancıya çalışma izni verilir.
Çalışma izni, ikamet izninin de yerini alıyor Başvuru sahibinin yurt dışından çalışma izninde olumlu sonuç alınması halinde, başvuran ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca uygun görülen yabancıların yabancı çalışma vizesi alarak Türkiye’ye gelmeleri gerekmektedir.
Çalışma vizesine tabi olanlar yurtdışındaki Türkiye temsilcisi tarafından verilmektedir. Yabancıdan Vize Ücreti, Çalışma İzin Belgesi Ücreti ve İkamet Ücreti tahsil edilir. Yabancı ülkeye geldikten sonra çalışma izni ile ikamet edeceği için en fazla 90 gün süreyle “çalışma-meşru vize” verilir.
Türkiye’de Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?
Türkiye’ye çalışmaya gelen yabancıların çalışma vizesi alabilmeleri için yurtdışında bulunmaları gerekmektedir. Çalışma izni kural olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilmektedir. Ancak Serbest Bölgelerde çalışacak yabancıların çalışma izinleri Ekonomi Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumunda çalışacak öğretim üyeleri içinse Yüksek Öğretim Kurulu tarafından verilmektedir.
Çalışma izni başvurusu Türkiye’den ve yurtdışından olmak üzere ilgili Bakanlığa iki şekilde yapılır. Yabancılar çalışma izni başvurusunu yurt dışından yapacaklar, öncelikle Türkiye’de faaliyet gösteren bir işletme ile ilgilenmeleri gerekmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti dahil olmak üzere yabancı işverenlerle müzakere edilmiş iş veya hizmet sözleşmelerini sonuçlandırmak için Dışişleri Bakanlığına ibraz ederek çalışma izni başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. 10 gün içinde başvurusu kabul edilen yabancıya referans numarası verilir. Yabancı bu referans numarasını işverene bildirdikten sonra işveren tarafından çalışma izni başvurusu yapılır.
Çalışma Vizesinden Kimler Muaftır?
Türkiye’nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı anlaşmalar çalışma izninden muaf tutulur. 1 aydan kısa süre içinde bilimsel, kültürel ve sanatsal faaliyetler, 4 aydan az süre ile spor yapmak üzere Türkiye’ye geçici olarak gelen yabancılar. Türkiye’den ithal makinelerin tamir ve bakımını yapmak, montajını yapmak ve eğitime gelen yabancılar.
Türkiye’den ithal edilen veya Türkiye’den ihraç edilen mal ve hizmetlerin kullanımı konusunda eğitim vermek için gelen yabancılar. Fuar ve sirklerde belli şartları yerine getirerek gösteriye gelen yabancılar. Öğrenim sürelerinin belli olması ve toplamda 2 yılı geçmemek kaydıyla, üniversitelere, kamu kurum ve kuruluşlarına bilgi ve deneyimlerini artırmak için gelen yabancılar. Sosyo-kültürel ve teknolojik alanlarda ve yabancı kuruluşların eğitim konularında Türkiye’ye ilgili hizmet ve katkı sağlayabileceğini beyan etmek.
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programı kapsamında Türkiye’ye gelen yabancılar. Stajyer öğrencinin bir parçası olarak staj alan yabancılar. Türkiye’de operatör temsilciliğini gezen yabancılar (8 aydan fazla görev yapamazlar). Futbol Federasyonu veya Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından talepleri uygun görülen sporcular (futbolcular) ve antrenörler.
Türk Uluslararası Gemi Siciline kayıtlı uygunluk belgesi alan ve kabotaj hattında çalışmayan gemilerde çalışan denizci olan yabancılar. Türkiye ve Avrupa Birliği Mali Yardım Programlarında yetkili yabancı uzmanlar.
Çalışma Vizesi Ne Kadar?
Çalışma Bakanlığı’nın onayı ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılan Yurtdışı çalışma izni başvurusu halinde yabancı uyrukluların Türkiye’ye gelmesi ve çalışma vizesi almaları gerekmektedir. Çalışma vizesi en fazla 90 gün süreyle verilir. Bu vize ülkeye giriş amacıyla verilir ve SGK istihdam beyannamesinin yabancının ülkeye girişinden itibaren en geç 30 gün içinde yapılması gerekmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen çalışma izni, ikamet izninin de yerini aldığından, kişinin ikamet izni başvurusunda bulunmasına gerek yoktur.
Türkiye Çalışma Vizesi Nasıl Uzatılır?
Türkiye’ye yabancı giriş yapabilmek için çalışma vizesi verilmektedir. Yabancının ülkeye gelişini ve işe başlamasını takiben Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından işverene posta ile gönderilen çalışma izni kartı yabancıya teslim edilir. İlk başvuruda 1 yıllık çalışma izni verilir. İlk uzatma başvurusu en fazla 2 yıl, ikinci uzatma başvurusu en fazla 3 yıl süreyle verilir. Çalışma izni belgesinin süresi dolmadan önce, işveren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına uzatma başvurusunda bulunmalıdır. Bu durumda çalışma izni başvurusu yurt içinde yapılacağından yabancının ülkesine dönüp çalışma vizesi almasına gerek yoktur. Bu nedenle çalışma vizesi uzatma gibi bir süreç yoktur.
Çalışma Vizesi İçin Gerekli Belgeler?
Çalışma vizesi başvurusunda bulunan yabancıların işveren ile imzaladıkları iş veya hizmet sözleşmesini ibraz etmeleri önemlidir. Çalışma vizesi için başvuran yabancıların aşağıdaki belgeleri hazır bulundurmaları gerekmektedir. Pasaport veya geçerli ikame belge; 1 Biyometrik Fotoğraf; İstihdam veya Hizmet Sözleşmesi.