Türkiye Öğrenci Vizesi

İçindekiler
Türkiye Öğrenci Vizesi Hakkında
Türkiye’ye uygun herhangi bir yükseköğretim kurumunda okuyan öğrencilerin Türkiye’ye gelmeden önce “öğrenci vizesi” almaları gerekiyor. Öğrenci vizesi, yabancı uyruklu öğrencilere o ülke vatandaşı veya ikamet izni Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı tarafından verilmektedir. Türkiye’deki yabancı uyrukluların üniversiteden alacakları öğrenci vizesi “Üniversiteye Kabul Yazımı” Türkiye Dışişleri Bakanlığı’na teslim edilmesi gerekmektedir.
Türkiye’den öğrenci vizesi almak için öğrencinin pasaportunun işlemden geçirilmesi gerekli olup, vize muafiyeti şahısların kayıt işleminden veya diğer türden vizelerden yapılmaktadır. Türkiye’ye gelmek için öğrenci vizesi ile üniversitelerde kayıtlı yabancı öğrencilerin öğrenimine yönelik oturma izni başvurusu gerekmektedir.
Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliği tarafından verilen öğrenci vizesinin süresi ülkelere göre değişmektedir. Öğrenci vizeleri 30 veya 90 gün olarak verilmektedir. Yabancı uyruklu öğrencinin bu süreyi tamamlamadan önce ikamet ettiği il veya ilçedeki Göç İdaresi Müdürlüğüne başvurarak öğrenim için ikamet izni alması gerekmektedir.
Öğrenci Vizesi Gerekli Evraklar
- Öğrenci Vizesi Başvuru Formu;
- En az 1 yıl geçerli pasaport;
- Yabancının üniversiteye kabul edildiğini belirten yazı 1 adet pasaport fotoğrafı;
- Vize ücreti
Öğrenci vizesi başvuruları için gerekli belgeler bulunduğunuz ülkeye göre değişiklik göstermektedir. Genel olarak istenen belgeler yukarıdaki gibidir. Öğrenci vizeleri tek girişlidir ve ülkeye öğrenci vizesi ile giriş yaptıktan sonra, yabancının eğitim amaçlı oturma izni başvurusu yapması gerekir.
Öğrenci Vizesi Gerekli Olmayan Kişiler
Yabancıda aşağıdaki durumlardan biri varsa öğrenci vizesi gerekli değildir.
Kanun çerçevesinde Mavi Kart sahibi yabancı uyruklu öğrenciler;
Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu çocukların ebeveynlerle oturma izni;
Türkiye alandaki bir yükseköğretim kurumuna öğrenci vizesi ve oturma izni alınmadan önce yabancı uyruklu öğrencilerin kesintiye uğramadan değişiklik yapmaları durumunda ikamet ederek vize talep edilmemektedir. Program ve sonra bölüm veya üniversiteyi değiştirirseniz, yeni bir öğrenci vizesi gerekmez. Ancak bu kişiler aynı il içinde değişiklik yapmaları halinde yeni öğrenci belgelerini İl veya İlçe Göç İdaresi Müdürlüğü’ne teslim etmeleri, ilde değişiklik yapmışlarsa İl’e ikamet izni başvurusu yapmaları gerekmektedir.