Türkiye Vizesi

İçindekiler
Türkiye Vizesi Hakkında
En basit haliyle vize, bir devletin resmi makamları tarafından ülkelerine seyahat edecek ve pasaportlarında işlem yapacak yabancılara verilen bir izindir.
Devletler, yabancıları kendi ulusal egemenlik yetkilerini kullanarak kendi vatandaşlarına göre farklı vize rejimlerine tabi tutmuştur. Ülkemize her yıl çok sayıda turist tatil yapmak için gelmektedir. Bu muafiyetlerin bir kısmı, Türkiye vatandaşı ülkenin aynı zamanda vize rejimi uygulayan ülkelerin vatandaşı olması durumunda da geçerlidir.
Türkiye’nin karşılıklılık ilkesine göre uyguladığı vize rejimi ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Türkiye’ye gelmeden önce vize gerektiren ülke vatandaşları için vize şartı getirilmiştir. Türkiye’de tatil, seyahat ve turizm Türkiye’ye gelmek amacı ile yabancıların turist vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
Türkiye Turist Vizesi Nasıl Alınır?
Turist vizesi başvuruları, kural olarak, ülkenin yabancı daimi ikamet eden yabancı temsilciliklerinden Türkiye Cumhuriyeti’nden alınır. Ancak bazı ülke vatandaşları turist vizesi başvurularını fiilen dış temsilciliğe gitmeden elektronik ortamda yapabilirler. Yabancı vize başvurusundan en az 60 gün sonra Türkiye’ye güncel pasaport veya vize yerine son başvuru tarihlerinin geçerli bir belgeye sahip olması gerekmektedir. Türkiye’ye gelmek için, turist vizesi başvurusunun yabancılar için davet mektubu ile yapıldığı durumlarda;
- Davet mektubundaki Türk vatandaşlarının kimlik numarası,
- İkametgâh adresi,
- İletişim numarası,
- Yabancının süre ve süresi belirtilmelidir.
Vize başvurusunda bulunan yabancının davet eden Türk vatandaşı ile akrabalık ilişkisi olması durumunda bunun davet mektubunda belirtilmesi gerekmektedir. Ayrıca, davetlinin tüm konaklama masraflarını yabancının karşılayacağını belirttiği durumlarda, başvuru sahibinin yeterli mali düzene sahip olması gerekmez.
Bu durumda davet eden kişinin gelir durumunu gösteren bir belge gereklidir. Yabancıya davet mektubu gönderenler her zaman gerçek kişiler (kişiler) olmamakta, bazen tüzel kişiler de davet mektubu göndermektedir. Şirket veya kurumların davet mektubu göndermesi durumunda vergi levhası gereklidir.
Ayrıca davetiye gönderilen yabancının yemek ve teslimatının bu kurum tarafından karşılanacağının beyan edilmesi gerekmektedir. Bu durumda, yabancının yeterli mali düzenine sahip olduğunu gösteren bir belge gerekli değildir. Söz konusu belge davet eden kurum tarafından verilmektedir.
Turist vizesi başvurusunda yabancıdan dönüşü destekleyen bir belge istenir. Konsolosluğun bu belgeyi talep etme amacı, kişinin dönüşüne dair bir işaret oluşturmaktır. Özellikle, ekonomideki gelişmeler ve yüksek işsizlik sorunları olan ülke vatandaşlarının Türkiye’ye turist vizesi almak amacıyla geldikleri için öncelikli olarak gayrı resmi geldiği için işsizlik durumuna bakılmaktadır.
Resmi makamlar, yasadışı göçü önlemek için geri dönüşü destekleyen belgeler talep etmektedir. Yabancının ülkesinde mal varlığı veya sürekli bir işi olduğunu gösteren belgeler destekleyici belge olarak kabul edilir. Örneğin kişinin maaş bordrosu, işyeri faaliyet belgesi, öğrenci belgesi, banka hesap özeti, emlak tapusu destekleyici belgeler sayılır.
Türkiye Turist Vizesi İçin Gerekli Belgeler
Türkiye günü yabancı turist vizelerinin atanmasında yabancı temsilci aracılığı ile tüm evrakların şahsen gelerek bu tarihe kadar hazır olması istenir. Elektronik vize başvuruları için online başvuru formu doldurulacak ve istenen belgeler taranarak sisteme yüklenecektir. Ülkeden ülkeye değişmekle birlikte Türkiye’nin turist vize başvuru evraklarını talep etmesine rağmen, kural olarak aşağıdaki belgeler istenmektedir.
- Pasaport veya geçerli ikame belge,
- Biyometrik fotoğraf,
- Davet eden kişinin gelir durumunu veya gelir durumunu gösteren belge,
- Uçuş rezervasyonu,
- Otel rezervasyonu veya davetiyesi,
- İadeyi destekleyen belge (Tapu, işyeri izni, maaş bordrosu, banka dekontu vb.),
- Seyahat sigortası.