Türkiye Yabancı Oturma İzni Uzatma

İçindekiler
Türkiye’de Yabancı İzni Uzatma
Daha önce ikamet izni başvurusunda bulunan ancak ikamet izni alan yabancı uyrukluların, ikamet izni süresinin bitiminden önce ikamet izni uzatma başvurusu yapmaları gerekmektedir. Türkiye sınırlarında yaşayan yabancılara yaklaşan çalışma izninin süresi dolunca, ikamet izninin sona ermesi bir gün olarak 60 güne kadar ve son tarih olan izin süresinden birkaç gün önce mutlaka ikamet izni uzatma başvurusu yapmalıdır.
İkamet İzni Uzatma Randevusu Nasıl Alınır?
Geçmişte uzatma başvurusunda bulunmak isteyen yabancı uyrukluların İkamet İzni Uzatma Randevusu almaları gerekiyordu. Göç İdaresi’nin kurulması ile yapılan değişiklik doğrultusunda yabancının ikamet izni uzatma randevusu almasına gerek yoktur. Uzatma sırasında bilgilerin sisteme doğru girilmesine dikkat edilmelidir. Uzatma başvurusundaki bilgiler önceki başvurudaki bilgilerle uyuşmazsa sistem başvuruyu kabul etmeyecektir. Uzatma başvurusunda ilk başvuruda olduğu gibi sağlık sigortası talep edilmektedir.
İkamet İzni Uzatma Süresi
Oturma izni uzatma başvurusu için, başvuru başlangıç tarihini önceki oturma izninizin bitiş tarihi olarak girmelisiniz. Bu durumda ikamet izniniz kesintisiz olarak uzatılır. İkamet izni uzatma taleplerinde yabancının en az 60 gün geçerli pasaportu veya pasaport yerine geçerli olacak bir belgeye sahip olması gerekir.
İkamet İzni Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
İkamet izni uzatma başvurunuzda istenen belgeler, ikamet izninin uzatılma nedenine bağlı olarak değişmektedir. Kural olarak tüm uzatma başvuruları için aşağıdaki belgeler istenmektedir:
- İkamet izni başvuru formu,
- Pasaport Fotokopisi (Kimlik Bilgilerinin ve işlenen sayfaların bulunduğu sayfa),
- 4 Fotoğraf,
- Kaldığı süre boyunca yeterli mali imkâna sahip olduğunu gösteren bir belge,
- Sağlık Sigortası.
Türkiye Yabancı İkamet İzni
İzin uzatma başvurusu otomasyon üzerinden yapılmaktadır. Otomasyonda başvuru tamamlandıktan sonra 5 iş günü içerisinde belgeler gönderilmelidir. Sistem üzerinden başvuru yapılması ve belgelerin posta ile gönderilmemesi durumunda uzatma başvurusu kabul edilmeyecektir.
İdareye gönderilmek üzere zarfa ikamet izni ücret makbuzlarının bir nüshasının eklenmesi gerekmektedir. İkamet izni uzatma başvuruları posta yoluyla yapılır ve randevu alınmasına gerek yoktur. Belgeler PTT iadeli taahhütlü posta ile gönderilmelidir. Başka yollarla gönderilen postalar kabul edilmez.
İkamet İzni Uzatma Belgeleri
Yukarıda açıklanan ortak başvuru belgelerine ek olarak, ikamet izni başvurusu yapan yabancının ikamet başvuru türüne göre aşağıdaki belgeleri de hazır bulundurması gerekir.
Turist İkamet İzni Uzatma Olabilir mi?
Eski sistemde konfigürasyona göre turist ikamet izni ile uzatma işlemi yapılamıyordu. Ülkemizin izlediği göçmenlik politikası gereği ikamet iznini turistik ikamete dayalı olarak uzatmak artık mümkündür. Yabancının üçüncü bir kişi ile ikamet ettiği durumlarda, bu kişinin noter tasdikli taahhütte bulunması gerekir.
Öğrenci İkamet İzni Uzatma Olabilir mi?
Daha önce Türkiye’de bir eğitim kurumu olan yabancı uyruklu öğrencileri ülkemize alarak ikamet tezkeresi alarak Türk Büyükelçiliğinin kabul ettiği belge kapsanmaktadır. Öğrenci ikamet izninin uzatılması için:
- Öğrenciliğin devamı,
- Öğrenci ikamet iznini verildiği amaç dışında kullanmaması,
- Öğrencinin sınır dışı etme kararı almaması gerekir.
Kısa Dönem İkamet İznini Kimler Uzatabilir?
İkamet izni uzatma işlemleri yapmak isteyenler Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının belirlediği sınırlar içindedir. Örneğin;
- Bilimsel araştırma için gelen yabancılar,
- Türkiye’de bulunan yabancı gayrimenkuller,
- İş bağlantısı veya iş kurmaya gelecek yabancılar,
- Türkiye’de gelecekte yurt dışına hizmet için eğitim programı,
- Erasmus ile öğrenci değişimi çerçevesinde eğitim,
- Aiesec programları,
- Turizm amaçlı kalmak,
- Aile ikamet izninden kısa dönem ikamet iznine geçiş yapanlar,
- Tedavi görmeye gelecek yabancılar,
- Düzenleyici makamların talepleri doğrultusunda Türkiye’de bulunan yabancılar,
- Türkçe öğrenmek isteyen yabancılar,
- İkamet izni uzatma başvurusu.
Aile İkamet İzni Uzatma Başvurusu
Aile ikamet izni alan kişilerin, ikamet izni başvuru süreleri dolmadan uzatma başvurusu yapmaları gerekmektedir. Bu uzatma başvurusu bazı nedenlerle kabul edilmeyebilir:
- Aile ikamet izni için gerekli şartların sağlanamaması tespit edilmiştir.
- Verilen rıza amacına uygun olmayan bazı şekillerde kullanılmıştır.
- Sınır dışı etme izni sahiplerinin varlığı veya Türkiye’yi yasaklama kararı.
Aile ikamet izni vermenin koşulları aşağıdaki gibidir:
- Destekleyici kişi ve tüm aile bireyleri geçerli bir sağlık sigortasına sahiptir.
- Ailenin toplam aylık geliri, asgari ücretin 1 / 3’ü her aile üyesinin hissesine indirilecek şekilde olmalıdır.
- Son 5 yılda herhangi bir suç işlenmediğine dair sabıka kaydının belgelendirilmesi.
- Türkiye halkı hakkında destekleyici belge ve bilgilerin ibraz edilmemesi için destekleyici aile fertleri birlikte yaşayan veya yaşama niyetlerini gösteren 18 yaş üstü eşler.
- Evlilik sadece ikamet izni almak için yapılmamalıdır.