Yeni Zelanda Çalışma Vizesi

Yeni Zelanda vize başvuruları, Türkiye dış temsilcilikleri aracılığı ile kabul ediliyor. Yeni Zelanda çalışma vizesi, ticari veya turistik vizesi alacak kişileri, Yeni Zelanda Büyükelçiliği’ne başvuru yapmaları gereklidir. Türkiye Cumhuriyet vatandaşları, pasaportları dahilinde ülkeye seyahat edebilir ve vize amaçlarına uygun şekilde başvuru yapabilirler.
Türkiye’de yaşayan ve ikamet eden yabancı uyruklu kişilerin de vize başvuruları kabul edilmektedir. Yeni Zelanda vize başvurularının şahsen yapılması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Vize danışmanlık ve başvuru merkezi aracılığı ile Yeni Zelanda vize başvurularınızı yapabilirsiniz.
Turistik vize, ticari vize, eğitim vizesi, çalışma ve oturum vizelerinin tamamında tek vize tipi uygulanmaktadır. Çalışma ve oturum vizeleri, diğer vize kategorilerinde olduğu gibi 3 aydan daha kısa süreli ziyaret vizeleri olarak verilir. Ancak vize başvuru sahiplerinin, ziyaret amaçlarına uygun belgeleri temin etmeleri ve yasal güncellikle iletmeleri talep edilir. Yeni Zelanda vizesi daha uzun süreli izinleri için Londra’da bulunan Yeni Zelanda Göçmenlik Servisi (NZIS) ofisine başvuru yapmaları gereklidir.
İçindekiler
Yeni Zelanda Çalışma Vizesi Nasıl Alınır
Yeni Zelanda’da öğrenim görmek, kültürel veya sosyal tatil yapmak, ticari faaliyetlerde bulunmak veya çalışmak için kısa süreli vize başvurusu yapılır. 90 güne kadar olan seyahatler için aynı kategoride vize verilmektedir. Yeni Zelanda çalışma vizesi ve oturum izni almak isteyen TC vatandaşlarının, çalışma faaliyetlerine uygun belgelerini hazırlaması gereklidir.
Yeni Zelanda ülke sınırları içerisinde faaliyeti bulunan bir şirketten iş teklifi alması ve aralarında iş anlaşması yapmaları gereklidir. Kişinin kendi olanakları ile Yeni Zelanda’da iş bulması ve firma ile iş sözleşmesi imzalaması, çalışma izni almasını sağlar. Türkiye ve Yeni Zelanda arasında faaliyet gösteren bir şirket bünyesinde çalışan ve şirket için transfer yapacak olan kişilerin, Yeni Zelanda Hükümeti tarafından belirlenen şirket ve iş belgelerinin eksiksiz şekilde iletilmesi gereklidir.
Güncel pasaportun seyahat süreci sonundan itibaren en az 6 ay geçerliliği bulunması ve minimum 2 sayfasının boş olması gereklidir. Biometrik fotoğraf, yasal ikamet belgeleri ve çalışanlar için şirket evrakları talep edilmektedir. Vize başvuru formunun okunaklı biçimde ve doğru bilgileri doldurulması, 2021 vize ücretlerinin yatırılmış olması, vize başvuru hakkını size tanır.
Yeni Zelanda Nitelikli Göçmenlik Meslek Listesi
Yeni Zelanda çalışma vizesi almak isteyenler, nitelikli göçmenlik listesinden yararlanabilirler. İşçi açığı ve bölgesel istihdam kapsamında Yeni Zelanda vizeleri daha kolay verilmektedir. Örneğin sanat yönetimi veya yöneticisi alanında, dansçı, koreograf, müzik direktörü gibi sanat ve eğlence alanlarında nitelikli işçi alımı yapılmaktadır.
Yeni Zelanda nitelikli göçmenlik yasası 2021 güncel listesinde ayrıca; futbolcu, tenis antrenörü, çevresel yönetici, müzisyen, istatistikçi ve ekonomistler yer almaktadır. Maden mühendisleri nitelikli işçi başvuruları, mühendis, kimyager ve gıda teknolojileri uzmanları alınmaktadır.
Çevre bilimciler, araştırmacıları ve danışmanları nitelikli göçmen listesindedir. Yeni Zelanda çalışma ve oturum izinleri için Jeofizikçi, hidrojeolog, biyolog, biyokimyager, biyoteknik uzmanları alınmaktadır. Botanikçiler, zoolog, deniz ve mikrobiyolog eğitimi alan, uzmanlıkları olan kişiler vize başvurusu yapabilirler. Tarım işçileri, çiftçiler ve dişçi gibi alanlar dahil olmak üzere pek çok alan nitelikli meslek grubuna dahil edildi.
Yeni Zelanda Göçmenlik Şartları 2021
Yeni Zelanda göçmen programları kapsamında oturum ve çalışma izni almak isteyenler, 2021 şartlarını incelemelidir. Puanlama sistemiyle vize veren Yeni Zelanda Hükümeti, başvuru şartlarına uygunluk gösterilmesi halinde kısa süreli vize vermektedir. Vize puanlama sisteminden en az 160 puan alınması ve yeterli İngilizce dil bilgisine sahip olunması gereklidir.
İşçi vizesi alacak kişilerin iş teklifi alması ve iş anlaşması yapmaları gereklidir. Göçmenlik meslek listesinde yer alan meslek dallarında uzmanlığın olması gereklidir. Lisans veya yüksek lisans eğitimleri, ilgili branşlarda eğitim almış olmak, sertifika ve yeterlilik belgelerine sahip olunması gereklidir. Yeni Zelanda göçmenlik şartları 2021 listesinden uzmanlık gerektiren meslekleri seçebilir ve bu doğrultuda vize başvurusu yapabilirsiniz.
Dil yeterliliğine sahip olan kişilerin yeterlilik belgelerini sunmaları ve vize başvuru formlarını eksiksiz olarak doldurmaları gereklidir.
Yeni Zelanda Türkiye’den Vize İstiyor mu
Türkiye’den Yeni Zelanda’ya seyahat edecek kişilerden vize istenmektedir. Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu ve vatansız kişilerden de Yeni Zelanda Hükümeti, vize talep etmektedir. 90 günü aşmayacak şekilde yapılacak olan çalışma izni başvuruları, Yeni Zelanda Büyükelçiliği üzerinden değerlendirilmektedir. Devletin yetkilendirdiği vize danışmanlık merkezi aracılığı ile de şahsen olmamak kaydıyla başvurular kabul edilir. Yeni Zelanda çalışma vizesi uzun süreli başvurular için 3 aylık vize alındıktan sonra, Londra ofisinde uzun süreli vize başvuruları yapılabilir.
Yeni Zelanda Göçmenlik Puan Hesaplama
Yeni Zelanda oturum izni almak isteyen kişiler, Yeni Zelanda göçmenlik puan hesaplamasına tabii tutulurlar. Puanlama sistemine göre vize verilen başvuru sahipleri, şu şekilde değerlendirilirler;
- Puanlama sisteminde en az 160 puan alınması
- 55 yaşını aşmamış olmak
- Dil yeterliliği (İelts- 6.5, TOEFL İBT 79, PTE 58, FCE 176)
- 20 ile 39 yaş arasında olan kişilere 30 puan verilir
- 40 ila 44 yaş arasına 20 puan
- 45 ila 49 yaş arası 10 puan
- 50-55 yaş arası kişilere 5 puan verilir
Yeni Zelanda’da bir şirketten iş teklifi alan ve iş anlaşması yapan kişilere, resmi belgeleri doğrultusunda 50 puan verilir. Kişinin eğitim seviyesi doğrultusunda verilen puan 40 ila 70 arasındadır. Yeni Zelanda çalışma vizesi alacak kişilere ayrıca;
- 2 yıllık iş deneyimi olanlara 10 puan
- 4 yıllık iş deneyimine 20 puan
- 6 yıllık deneyimi olana 30m puan
- 8 yıllık deneyimlere 40 puan
- 10 ve üzeri yıllarda iş deneyimi olan kişilere 50 puan verilir
Eş durumundan verilen vizelerde ise iş teklifinin ispatlanması halinde 10 ila 20 arasında puan verilmektedir.
Yeni Zelanda Çalışma İzni Nasıl Alınır?
3 aya kadar verilen Yeni Zelanda çalışma izni için, ülkede bulunan bir firma ile iş anlaşması yapmanız gereklidir. Yeni Zelanda’da bulunan bir şirkette çalışacağınızı gösterir resmi belgeler ile çalışma vizesi alabilirsiniz.
Yeni Zelanda Vizesi Nasıl Alınır?
Yeni Zelanda Türkiye Dış Temsilcilikleri aracılığı ile çalışma vizesi başvurusu yapabilirsiniz. Bu vizeden yararlanmak için ülkede iş bulmanız ve iş sözleşmenizin olması ilk kriterdir.
Yeni Zelanda Vizesiz Gidilir Mi?
Yeni Zelanda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından vize talep etmektedir. Aile ziyareti, ticari vize, eğitim vizesi, çalışma vizesi ve turistik vize verilmektedir.
Yeni Zelanda Nasıl İş Bulunur?
Göçmenlik Yasası kapsamında nitelikli meslekler grubuna dahilseniz, Yeni Zelanda’da iş fırsatı elde edebilirsiniz. Uluslararası şirketlerin işçi ve kalifiye işçi alımlarından yararlanabilir yahut kendi imkanlarınız ile ülkede iş bulabilirsiniz.
Yeni Zelanda Vatandaşı Nasıl Olunur?
En az 5 sene boyunca Yeni Zelanda’da yaşıyor olmak, vatandaşlık başvurusu yapmanıza olanak sağlar. İyi derecede İngilizce bilmeniz ve ülke yasalarına göre çalışmış- yaşamış olmanız Yeni Zelanda vatandaşı olmanızı sağlar.
Yeni Zelanda Vatandaşlığı Ne Kadar?
4 yıllık süre içerisinde 3 milyon Yeni Zelanda Doları yatırım yapmanız gereklidir. Bu yatırım dahilinde yatırımcı vizesi verilmekte ve vatandaşlık başvuruları kabul edilmektedir.